Waarom je niet rijk hoeft te zijn, om rijk te leven.

Een leuk verhaal met daarin financiƫle tips verwerkt.

The latte factor

Tijdens mijn laatste bezoek aan Amerika kwam ik een boek tegen met een leuke titel: The Latte Factor.

Nou ben ik dol op een cappuccino, maar dit boek gaat niet zo zeer over koffie. 

In het boek worden we meegenomen met Zoey, die onderweg naar haar werk, dagelijks een Latte Macchiato koopt bij een coffee shop. Daar ontmoet ze een barista, die met haar conversaties heeft over geld, financien en het leven. De aanleiding is een grote foto, die in de coffee shop hangt, met de afbeelding van een Grieks eiland bij zonsopgang. Deze is te koop voor $ 1500, maar Zoey denkt dat ze dit niet kan veroorloven.

In eerste instantie gaat het in het boek om de bewustwording van het geld, dat je verdient en waar je het aan uit geeft. Wanneer je 8 uur op een dag werkt, wordt je betaald voor je tijd. En met dat geld kan je diverse zaken betalen, zoals je huur/hypotheek, vervoer, verzekeringen, boodschappen etc. 

Wat als je eerst jezelf betaalt, bijv. door het eerste uur van je werkdag aan jezelf te betalen. En daarna de andere rekeningen. Dit geld zet je dan opzij en investeert dit met een jaarlijks rendement, dat hoger is dan de inflatie. Je kan al starten met kleine bedragen. Het belangrijkste is om consequent te blijven. En misschien met de tijd het bedrag te verhogen. 

Door elke maand een bedrag automatisch te sparen/investeren hoef je het ook niet te budgetteren.

Hoe kan je dit bedrag verhogen? Neem bijvoorbeeld eens goed jouw kleine uitgaven onder de loep, die je dagelijks doet. Waar geef je dagelijks aan kleine bedragen uit? Koffie onderweg, een snack of broodje of misschien wel aan je lunch. Tel dat eens bij elkaar op. Dit bedrag kan aardig oplopen. Dit kan ook het bedrag zijn, dat je dagelijks opzij kan leggen door eten en drinken van huis mee te nemen.

Moet je dan op alles beknibbelen. Zeker niet. Door eerst jezelf te betalen en automatisch sparen/investeren, weet je hoe je je vermogen maandelijks kan je verhogen. Maar waarom zou je dit willen? 

Wat zou voor jou een reden zijn om je vermogen te vergroten? Bij ons thuis noemen we dit 7 dagen weekend. Elke dag zelf bepalen wat we doen. Voor jou is er vast een reden te bedenken. In mijn e-book Tijd, Geld en Vrijheid staan bijvoorbeeld 9 redenen, die voor de meeste mensen een reden is, om te werken aan het vergroten van het eigen vermogen.

Kom erachter wat voor jou belangrijk is in het leven en volg dat pad. 

Leef rijk nu. Niet alleen in de toekomst, maar juist vandaag.

Categories: Geld, Geluk